Over Luistervink

Luistervink laat je live ‘zien’ welke vogels in vier Utrechtse parken op dat moment zingen, fluiten, kwetteren en tetteren.
Ook kun je zien hoe vaak het geluid van een bepaalde vogelsoort gehoord is, per dag, maand en aller tijden.

Wie zingt het hoogste lied? Welke vogelsoorten leven hier of hoppen even langs? Hoeveel soorten hoor je? Hoe verandert hun gekwetter door het jaar heen? Leven er verschillende soorten in de parken of juist niet? Hoor je in de vier parken andere soorten? En wat vliegt er zoal over?

We hebben in de vier parken een apparaatje opgehangen die werkt met kunstmatige intelligentie (AI) en dat inmiddels zo slim is dat het beter vogels kan herkennen dan menig mens. Alleen soms begaat zelfs AI een misser. Dan ziet het een geluid van de skatebaan aan voor een bosuil of een schaterlach voor een halsbandparkiet. De geluiden worden niet opgenomen en de Luistervink herkent de vogels met maar 3 seconde van hun geluid.

Met Luistervink kun je dag en nacht de vogelwereld in onze parken van dichterbij meemaken, veel leren, en nieuwe ontdekkingen doen!

Luistervink is een initiatief van gemeente Utrecht, en ecologen Folkert de Boer en Jan van der Winden van Lowland Ecology Network.
In samenwerking met Eric Kooijman (webdesign) en Timon Vader (illustraties).

Heb je een opmerking of een vraag, mail dan naar groen@utrecht.nl